Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Z-Wave teknologia

Z-Wave on innovatiivinen, langatonta viestintää käyttävä protokolla, jota käytetään kodin automaatiojärjestelmissä. Tätä tekniikkaa käytetään kodin elektronisissa laitteissa, kuten valaistus-, hälytys-, ilmastointi- ja ilmanvaihtolaitteissa, termostaateissa tai sähköisissä audio- ja videolaitteissa.

Z-Wave perustuu MESH-verkkotekniikkaan, jossa jokainen verkossa oleva laite pystyy lähettämään ja vastaanottamaan ohjauskomentoja. Laitteet kykenevät myös valvomaan ja seuraamaan yksittäisiä moduuleja sekä ne jatkuvasti tiedottavat keskusyksikölle oman ja muiden moduulien tilan.

Z-wave verkossa jokainen laite edustaa ns. "solmua", ja jokainen laite on kytketty kaikkiin muihin laitteisiin sen kantaman alueella. Tällaisella kokoonpanolla on kaksi suurta etua:

Ei välttämätöntä yhteyttä yhdyskäytävän kautta

WiFi-verkossa jokaisen laitteen on ensin muodostettava yhteys yhteiseen laitteeseen (yleensä reitittimeen) verkkoon pääsyä varten. Z-wave verkossa uusi laite muodostaa yhteyden suoraan muihin laitteisiin ja saa välittömän pääsyn verkkoon.

Kantavuus

Z-wave laitteiden kantavuus on noin 30 metriä, mutta koko verkon kantama on paljon laajempi. Z-wave protokolla sisältää tietoja, jotka hyppäävät solmusta solmuun jopa neljä kertaa. Tämä mahdollistaa viestinnän kahden laitteen välillä, jotka muuten olisivat toistensa toiminta-alueen ulkopuolella. Nämä ominaisuudet erottavat Z-wave:n muista laajemmin käytetyistä tietoliikenneprotokollisista, kuten WiFi, ja tekevät siitä sopivamman ohjaus- ja tunnistin käytössä.

Tällä hetkellä 250 yritystä ympäri maailmaa käyttää Z-Wave teknologiaa. Kiitos pysyvän yhteistyön ja yhteensopivuuden eri valmistajien tuotteiden välillä, meillä on pääsy äärettömän älykkäihin rakennusratkaisuihin ja mahdollisuuksiin.


9 syytä valita Z-Wave älykoti


1. Yhteensopivuus

Yhteensopivuus oli yksi Z-wave:n tärkeimmistä suuntaviivoista sen perustamisesta lähtien. Toisin sanoen Z-wave-laitteet on suunniteltu yhteensopiviksi toistensa kanssa, riippumatta niiden tyypistä, tuotemerkistä, valmistajasta tai versiosta. Tämä näennäisesti yksinkertainen, mutta tärkeä ominaisuus varmistaa älykodillesi laajan valikoiman tuotteita. Vuonna 2017 markkinoilla oli noin 1700 sertifioitua Z-wave-tuotetta. Vuoteen 2019 mennessä tämä määrä nousi yli 2600: een ja luettelo kasvaa edelleen.

Saatavilla olevan valinnan laajentamisen lisäksi tämä periaate eliminoi myös huolen yhteensopivuudesta, kun yhdistetään useita laitteita. Tämän periaatteen vuoksi minkä tahansa sertifioitu Z-wave laite on toimiva minkä tahansa muun Z-wave laitteen kanssa.


2. Helppo asennettavuus

Elektronisten laitteiden asentaminen voi olla todella pelottava tehtävä. Voit aina saada jonkun muun tekemään työn puolestasi, mutta se voi tulla helposti kalliiksi. Päästäksesi eroon tästä ongelmasta Z-wave on ottanut käyttöön SmartStart-ominaisuuden, joka tekee aiemmin vaikeasta asennuksesta nopean ja helpon.

SmartStart-sovelluksen avulla laitekokoonpanon voi suorittaa valmistaja tai jakelija ennen laitteen lähettämistä. Tällä tavalla kaikki laitteet on esiasetettu ja muodostettu pariksi verkon kanssa. Uuden laitteen asentaminen edellyttää vain virran kytkemistä siihen. Verkon yhdyskäytävä tunnistaa sen automaattisesti ja muodostaa yhteyden siihen. Ja vaikka asennat laitetta, jota ei ole määritetty ennalta, tehtäväsi on silti melko helppo.

3. Alhainen virrankulutus

Useimmat älykotilaitteet on kytkettävä verkkovirtaan, mutta monet toimivat myös paristoilla.
Tällaiset laitteet ovat enimmäkseen tunnistimia tai apulaitteita, jotka eivät toimi jatkuvasti - esimerkiksi ovi-/ikkunatunnistimet. Koska älylaitteiden pääkohta on mukavuus ja paristojen vaihtaminen joka viikko tai kuukausi on melko hankalaa, alhainen virrankulutus on erittäin tärkeää.

Z-wave-sirut on optimoitu paristokäyttöisiin laitteisiin, mikä varmistaa alhaisen virrankulutuksen ja siten pitkän pariston käyttöiän. Ne pysyvät lepotilassa suurimman osan ajasta ja lähettävät tietoja vain pyydettäessä. Pariston todellinen käyttöikä vaihtelee tietysti laitteesta toiseen sekä käyttöasteesta, keskimääräisesti tunnistin voi toimia jopa 2-3 vuoden ajan.

4. Matala häiriö

Z-wave toimii radioaalloilla, taajuudella 800-900 MHz. Useimmille tämä saattaa tuntua tarpeettomalta tiedolta, mutta se on itse asiassa erittäin tärkeä tämän protokollan luotettavuuden kannalta.Joidenkin yleisimpien yhteysprotokollien, mukaan lukien Bluetooth ja WiFi, vakiotaajuus on 2,4 GHz. Useimmissa kodeissa on jo useita laitteita, jotka viestivät molempien protokollien kautta, mikä tekee 2,4 GHz: n taajuudesta ”varatun”.

Toisen, harvemmin käytetyn taajuuden käyttäminen vähentää huomattavasti verkkoympäristön "kohinaa". Tämä tekee Z-wave-protokollasta vankeamman, koska se ei ole yhtä altis ulkopuolelta tuleville häiriöille ja verkon ”liikenneruuhille”.

5. Turvallisuus

Yksi älykodin laitteiden tehtävistä on pitää kotisi turvassa. Laitteet, kuten älylukot, liiketunnistimet, palovaroittimet, vuototunnistimet ja -sulkimet sekä ja ovi-/ikkunatunnistimet, on kotona turvaamassa perhettäsi. Älykodin turvallisuuteen liittyy myös toinen näkökohta - verkkohyökkäysten estäminen Internetistä.

Vaikka turvallinen ovilukko voi vaikuttaa tärkeämmältä kuin turvallisen älykodin verkko, molemmat ovat oikeastaan yhtä tärkeitä. Suojaamaton älykotiverkko voi antaa luvattomille henkilöille pääsyn verkkoosi tai mahdollisuuden yhdistää siihen ei-toivottuja laitteita.

Tällaisten väärinkäytösten estämiseksi Z-wave:ssa on sisäänrakennettu Security 2 -viitekehys, joka on suunniteltu pitämään sinut ja älykotiverkkosi turvassa. Ensinnäkin se varmistaa, että laitteiden lisääminen verkkoon on turvallista ja helppoa. Kun verkko on valmis ja se toimii, se pitää kaiken sisäisen viestinnän turvallisesti salattuna ja yhdistää pilveen turvallisen tunnelin kautta.

6. Skaalautuvuus

Koska Z-wave on Mesh-verkko, se on helposti skaalautuva. Useimpien Z-wave laitteiden etäisyys on noin 30 metriä, mikä riittää useimpiin koteihin. Mutta jos tarpeesi ylittävät tämän, voit helposti laajentaa verkon kantavuutta. Z-wave laitteet voivat toimia myös verkon toistimina.Tämä tarkoittaa, että viesti voidaan lähettää lähettimen kantaman ulkopuolella olevaan laitteeseen epäsuorasti muiden laitteiden kautta. Ainoat yksityiskohdat, jotka sinun on pidettävä mielessä tästä ominaisuudesta, ovat paristokäyttöiset laitteet. Ne on optimoitu alhaiseen virrankulutukseen, eivätkä ne toimi verkon toistimina, koska se lyhentäisi huomattavasti niiden pariston kestoa.

Z-wave verkko ei ole vain skaalautuva kantavuudensa, vaan myös kytkettyjen laitteiden määrän suhteen. Normaali Z-wave verkko voi koostua jopa 232 laitteesta. Ja jos se ei edelleenkään täytä vaatimuksiasi, verkkoa voidaan laajentaa edelleen, jotta se isännöi vielä enemmän laitteita.

7. Avoin lähdekoodi

Z-wave ei perustu täysin avoimeen lähdekoodin, mutta useita segmenttejä tekniikasta on julkistu. Avoimen lähdekoodin ominaisuus tekee Z-wave tekniikasta loistavan DIY-harrastajille (Do it yourself). Tämä antaa mahdollisuuden tehdä omia sovelluksia, jotka sopii parhaiten käyttäjien omiin ainutlaatuisiin vaatimuksiin. Ja vaikka et ole perehtynyt ohjelmointiin, on olemassa paljon verkkoyhteisöjä, jotka voivat auttaa sinua pääsemään Z-wave DIY-maailmaan.

Avoin lähdekoodi lisää myös tämän protokollan käyttäjien laajentumista. Tämä rohkaisee useampia ihmisiä valitsemaan Z-wave:n päättäessään, mitä protokollaa käyttää kotiautomaatioprojektiinsa.Z-wave verkkojen lisääntyessä valmistajia kannustetaan kehittämään uudempia ja parempia laitteita, laajentamalla valintaa ja laskemalla hintoja.

8. Alhaiset kustannukset

Kodin automaatiojärjestelmät olivat aiemmin ylellisyyttä, jota vain vauraat hankkivat. Koko kodin automaatiojärjestelmä maksoi jopa kymmeniä tuhansia euroja - mutta ei enää. Z-wave tekniikka perustuu tehokkaaseen, mutta edulliseen siruun. Tämän vuoksi kaikki yhteensopivat laitteet ovat melko edullisia.
Lisäksi Z-wave moduulien hinta antaa DIY-harrastajille uuden syyn olla innostunut tästä tekniikasta.

9. Z-wave yhteisöt

Aina kun jostakin tulee suosittua ja sitä käytetään laajasti, verkkoyhteisöjä syntyy, eikä Z-wave ole poikkeus tästä säännöstä. Tällaiset yhteisöt ovat erittäin hyödyllisiä, koska ne edustavat paikkaa, jossa Z-wave-harrastajat voivat jakaa kokemuksiaan ja auttaa toisiaan. Se myös tekee protokollasta suositumman ja laajemmin käytetyn.

Yksi esimerkki tästä on Z-Wave-allianssi, kasvava yritys- ja kehittäjäyhteisö, jolla on yhteinen tavoite. He pyrkivät tekemään yhtenäisen järjestelmän monesta eri laitteista, jotka kaikki ovat yhteensopivia keskenään. Vaikka käytettävissä on useita älykoti viestintäprotokollia, Z-wavella on todellinen potentiaali tulla alan standardiksi.

Yhteenvetona voidaan todeta, että hyvä ja luotettava älykotiverkko on yhtä tärkeää kuin siihen kytketyt laitteet. Kunnollisen älyverkon tulisi olla vankka, toimivan sujuvasti ja taattava saumaton viestintä kytkettyjen laitteiden välillä. Z-wave on erinomainen kaikissa näissä ja lisänä bonuksena joukko hyödyllisiä ominaisuuksia.


Z-WAVE JA FIBARO:N TIETOTURVA

  • FIBARO ZWAVE-verkko on turvattu AES 129-bittisellä salauksella ja suljetulla protokollalla - saadaksesi Zwave SDK:n sinun täytyy olla Z-wave Alliance:n jäsen.
  • FIBARO keskusyksiköt on suojattu käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Lisäksi ne ovat suojattu LAN-verkon suojauksella (keskusyksiköt yhdistetään kotiverkon laajakaistan reitittimeen/modeemiin).
  • FIBARO etäkäyttö on suojattu sisäänkirjautumisella (käyttäjän tulee luoda etäkäyttötunnus ja salasana). Yhdistäminen etäkäyttöpalvelimilta käyttäjän keskusyksikköön tapahtuu HTTPS-protokollalla.